10-minutnom šutnjom ukazali na sporost pravnog sustava

20.05.2014. u 09:41 Novosti

Matica hrvatskih sindikata održala je konferenciju za medije pred zgradom Ustavnog suda na Markovom trgu kako bi ukazala na zabrinjavajuću sporost te institucije u rješavanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti upućenih od strane sindikata, a koji se tiču radničkih pitanja.

Glavna tajnica Matice Mirela Bojić istaknula je kako je sporost pravosudnog sustava hrvatska svakodnevica koja ugrožava vladavinu prava, a može imati teške posljedice po građane i radnike, kao i samu državu. “Posebno zabrinjava, kada su u pitanju predmeti koje smo mi podnijeli na Ustavni sud, činjenica da se u većini tih predmeta radi o situacijama, odnosno o zakonima i drugim propisima koji ugrožavaju pravni poredak, ali jednako tako većina njih derogira, uskraćuje ili smanjuje prava radnika koja su bila ugovorena i osigurana kolektivnim ugovorima. U tom smislu, radi se o materijalnom statusu tih istih građana i nevjerojatno da tako sporo traje proces u kojem se treba donijeti jesu li oni uopće smjeli biti doneseni, jesu li protivni pravnom poretku naše države, odnosno jesu li protivni međunarodnim konvencijama i drugim propisima Europske unije”, izjavila je Bojić.

Vilim Ribić, predsjednik Matice, rekao je kako je ova tiskovna konferencija zapravo molba Ustavnom sudu da promijeni dosadašnje prioritete i pitanja vezana za radničke interese brže stavi u proceduru. “Vlada koristi poziciju državne moći i provodi mjere koje su izvan svakog civilizacijskog dosega. Ugovori se moraju poštovati, unutarnje je i vanjsko pravno načelo da se kolektivni ugovor ne može derogirati zakonom. Ustavni sud mora o tome dati mišljenje i stvoriti praksu”, nadovezao se Ribić.

Čelnik Matice podijelio je i informaciju da je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec prihvatila molbu sindikata za razgovorom o ovoj temi, koij će se održati u srijedu u 10 sati.

Sindikalci su nosili majice s natpisom ODGOĐENA PRAVDA = USKRAĆENA PRAVDA, koje su dijelili okupljenim građanima zajedno s informativnim letkom o svim zahtjevima za ocjenu ustavnosti koji čekaju odluku Ustavnog suda.

Poslušajte audio zapis konferencije:

Konferencija za medije MHS – 20.5.2014.

ODGOĐENA PRAVDA = USKRAĆENA PRAVDA